Łódzkie kawiarnie wczoraj i dziś… – czyli historia dawnej łódzkiej gastronomii.

0
1867

Wszyscy uwielbiamy dzisiejsze klimatyczne łódzkie kawiarnie, a trzeba przyznać, że jest ich naprawdę sporo. Niewiele jednak osób wie jaka jest historia łódzkiej gastronomii i od kiedy w Łodzi zaczęły  pojawiać się pierwsze lokale gastronomiczne serwujące kawę i ciasto.

 Pierwsze lokale gastronomiczne pojawiły się w Łodzi około 1843 roku i początkowo nastawione były na sprzedaż ciast oraz tortów „na wynos”. Powoli lokale te przekształcały się w prestiżowe kawiarenki stając się tym samym oazą życia towarzyskiego i miejscem spotkań „łódzkiej śmietanki” oraz znaczących osobistości z kraju i świata.

Najbardziej popularnym we wspomnianym okresie miejscem był lokal położony przy ulicy Piotrkowskiej 76 – kawiarnia Aleksandra Roszkowskiego. W lokalu można było podziwiać imponujący secesyjny wystrój, skorzystać z czytelni prasy krajowej i zagranicznej, a także zagrać w bilard czy szachy ze znajomymi. W kawiarni Roszkowskiego zwykła spotykać się sama elita ówczesnej Łodzi. Ponoć Władysław Stanisław Reymont zbierał materiały do ”Ziemi Obiecanej” popijając smaczną kawę w tym klimatycznym miejscu. Reymont wspomniał również znamienity lokal na kartach swojej powieści. Po wojnie miejsce po kawiarni Roszkowskiego zajęła kawiarnia o wdzięcznej nazwie „Łodzianka”.

Nieco później, bo od roku 1948 do roku 1975 powodzeniem cieszyła się kawiarnia „Honoratka” znajdująca się przy ulicy Moniuszki 20. Kawiarnia ta miała niepowtarzalny klimat, a zwykły szary przechodzień raczej nie miał do niej wstępu. W „Honoratce” mogły przesiadywać jedynie ówczesne elity, ludzie bogaci, inteligentni i popularni. Ponoć, by dostać się do tej kawiarni trzeba było wejść z kimś wpływowym, lub obracać się w odpowiednim towarzystwie. Na kawę, czy herbatę do tego lokalu zaglądali: Daniel Olbrychski, Andrzej Wajda, Roman Polański, czy Janusz Morgenstern.

Najkrócej działała w podobnym okresie kawiarnia „Fraszka”, która zlokalizowana była przy ulicy Piotrkowskiej 96. Kawiarnia ta funkcjonowała jedynie trzy lata od 1945 do 1948 roku. Do Fraszki zwykle zaglądali dziennikarze i znawcy literatury.

Od 1913 roku również funkcjonowała bardzo elegancka kawiarnia „Grand Cafe”, lokal ten przetrwał wojnę i czasy PRL. W okresie PRL kawiarnia była częstym miejscem spotkań wielu wpływowych osób. Warto także wspomnieć, że przy „Grand Cafe” funkcjonowała również restauracja „Malinowa”, do której dostać się było bardzo trudno, a na zjedzenie w niej czegoś dobrego mogli liczyć tylko najbogatsi mieszkańcy Łodzi lub bogaci turyści. Restauracja do dziś funkcjonuje w hotelu Grand na ulicy Piotrkowskiej.

Warto również wspomnieć o restauracji „Tivoli” przy ulicy Tuwima, która przed wojną miała niepowtarzalny wystrój, były tam drewniane podłogi, kryształowe żyrandole oraz piękne lustra, po wojnie lokal całkowicie zmienił wystrój i nastawił się na sprzedaż alkoholu.

Jesteś z Krakowa? Odwiedź nas TUTAJ

A co z cukierniami i lodziarniami? Po wojnie dużą sławą cieszyła się cukiernia Państwa Granowskich, były tam zdecydowanie najlepsze lody w mieście – początkowo lokal mieścił się przy ulicy Piotrkowskiej 56, później jednak przez chwilę funkcjonował na ulicy Narutowicza z szyldem „Katarzynka”, ostatecznie jednak powrócono do dawnej lokalizacji ( Piotrkowska 56). Dziś tradycję Granowskich kontynuują młodsze pokolenia rodziny.

W latach 60, 70 i 80 – tych wyrosło w Łodzi mnóstwo nowych lokali. Dużą popularnością wśród młodzieży akademickiej cieszył się wówczas tzw. Klub 77 „Klub Siódemki”. W lokalu słuchano jazzu, rocka, występowały również kabarety. Zaglądali tam Roman Polański, Zbigniew Cybulski i wiele innych znanych dziś z wybitnych osiągnięć osób.

Dziś Łódź właściwie słynie z niezliczonej ilości lokali gastronomicznych, które są bardzo różnorodne. Podczas, gdy w latach 70-tych można było w Łodzi spróbować kuchni rosyjskiej i węgierskiej, dziś dostępne są w łódzkich restauracjach dania niemalże z całego świata. Zatem będąc w Łodzi zróbcie sobie spacer szlakiem łódzkich, dawnych kawiarni. W księgarniach dostępna jest również książka pt. „O niezwykłych łódzkich kawiarniach. U Roszka, Fraszka, Honoratka” autorką jest Pani Krystyna Ratajska (badaczka literatury polskiej).

Zdjęcie : Kawiarnia Aleksandra Roszkowskiego (Archiwum prywatne Ryszarda) źródło
Zdjęcie: “Rozwój”, rok 1908 źródło
Zobacz także: Łódź szlakiem bajkowych figur
Nie wiesz jak ruszyć z biznesem? My Ci pomożemy! Kliknij TUTAJ